Ga direct naar

Peuteropvang
Kinderopvang

Peuteropvang

Wat is peuteropvang?

U heeft interesse om uw kind bij ons op de peuteropvang te plaatsen? Middels deze informatie willen we meer informatie geven over deze vorm van opvang.

De Gemeente Oude IJsselstreek heeft vanaf augustus 2015 het concept ‘peuterspeelzaal’ anders ingericht. Daardoor bestaan er geen peuterspeelzalen meer, maar is het vervangen door peuteropvang. Peuteropvang valt nu onder de Wet Kinderopvang en moet aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als de kinderopvang. Hierbij kunt u denken aan het vier-ogenprincipe. Ook mag een vrijwilliger niet meer ingezet worden als tweede beroepskracht bij meer dan 8 kinderen. Kinderdagverblijven mogen deze vorm van opvang ook aanbieden, zodat ouders meer keus krijgen om een peuteropvang te kiezen wat bij hen past.

Plaatst u uw kind bij ons op de peuteropvang? Dan draait het kind mee in de groep 0-4 jaar. We bieden de peuters een plek om samen met andere kinderen te spelen, ook met jongere kinderen. Zo leren ze met alle kinderen te delen of te wachten op elkaar (ongeacht leeftijd/huiskleur/geslacht), helpen de kleinere kinderen, voelen zich groot doordat ze iets kunnen wat een kleiner kindje nog niet kan, ze doen graag iets voor. Tevens spelen ze met peuters samen, doen ze moeilijkere werkjes met oudere peuters en willen ze laten zien aan de andere peuters dat ze ook op de wc kunnen plassen! We zien voornamelijk voordelen dat zowel de peuters als baby’s/dreumesen bij elkaar in de groep zitten. De peuters bieden we apart ontwikkelingsgerichte activiteiten aan en waar nodig meer uitdaging. We lenen bijvoorbeeld regelmatig iets van de kleuters, die bij ons in het gebouw zitten. Maar het is vooral een gezellige tijd samen, en ondertussen bieden we ze een goede voorbereiding op de basisschool.

Maar wanneer is het tijd om je peuter deze vorm van opvang aan te bieden? Waarschijnlijk als hij of zij meer uitdaging nodig heeft of eens met andere kinderen wil spelen en leren.

Per 1 augustus 2015 kunnen alle peuters gebruik maken van peuteropvang, ongeacht of ouders werken, het is dus toegankelijk voor alle kinderen/ouders.